Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezon grillowy w pełni, dlatego wiele osób zastanawia się, czy można grillować na ruszcie coś innego niż mięso. Jeśli stosujesz dietę wegetariańską lub spodziewasz się gości, którzy nie jedzą mięsa, weź pod uwagę możliwość przyrządzenia "steków" z kalafiora. To wyjątkowe warzywo świetnie sprawdza się jako zamiennik mięsa w kotlecikach, jako warzywne skrzydełka czy nuggetsy. Okazuje się jednak, że doskonale smakuje też jako wegetariański stek - zwłaszcza w połączeniu z zieloną salsą i z Sosem Jalapeno WINIARY.
Jak grillować kalafiora, aby nie był twardy?
Samo grillowanie kalafiora na ruszcie czy tacce grillowej może nie wystarczyć, aby wykrojony z warzywa stek o grubości około 2 cm stał się odpowiednio miękki. Osoby, które nie lubią mocno chrupiących warzyw, mogą przygotować tę potrawę w nieco inny sposób. Wystarczy, że po podzieleniu kalafiora na części każdy stek zostanie zblanszowany w osolonym wrzątku przez około minutę. Pozwoli to nieco zmiękczyć warzywo, a dopiero później podpiec je dla smaku i koloru. Warto podkreślić, że grillowany kalafior to potrawa, którą można serwować przez cały rok. Przepis da się zrealizować nie tylko na grillu ogrodowym, ale również w grillu elektrycznym, na patelni grillowej, bądź w piekarniku.
Z czym podawać grillowany kalafior?
Aby grillowany kalafior miał ciekawy smak, doprawiamy go solą oraz curry, a następnie przyrumieniamy dla apetycznego wyglądu. Gotowy stek najlepiej smakuje natomiast z dodatkiem aromatycznej, świeżej, nieco pikantnej zielonej salsy. Do przygotowania takiego sosu potrzebujemy limonki, mięty i kolendry, dymki, papryczki chili oraz oliwy z oliwek. Składniki salsy można również nieco modyfikować, zachowując jednak jej pikantny i kwaśny smak. Jeśli nie masz pod ręką świeżej kolendry lub mięty, nie stosuj ziół suszonych, lecz postaw na to, co akurat znajduje się w Twojej kuchni. Może to być szczypiorek czy natka pietruszki. Grillowany stek z kalafiora podajemy nie tylko z salsą, ale również z dodatkiem pikantnego Sosu Jalapeno WINIARY.
Grillowany kalafior można potraktować jako dodatek do grillowanych mięs lub jako samodzielne danie, serwowane z pieczywem. Odpowiednio doprawione warzywo stanie się doskonałym substytutem mięsa i zachwyci nawet największego wielbiciela karkówki czy kiełbasy z grilla. Warto wypróbować przepis na grillowane steki z kalafiora zwłaszcza w przypadku, kiedy na grillu spodziewamy się gości stosujących dietę wegańską czy wegetariańską. Z pewnością docenią oni starania i z chęcią skosztują tak aromatycznej potrawy.
Pokrój kalafiora w „steki” o grubości około 2 cm. Posmaruj oliwą, dopraw solą i przyprawą curry.
Grilluj na patelni grillowej lub na grillu, aż się lekko zarumienią. Możesz też piec steki w rozgrzanym do 180 st. piekarniku z termoobiegiem do lekkiego zarumienienia. Jeśli struktura po ugrillowaniu Ci nie odpowiada (są za chrupkie), zblanszuj je wcześniej w gotującej, osolonej wodzie przez 1 min, a następnie postępuj dalej wg przepisu.
W międzyczasie zrób salsę - posiekaj kolendrę, dymkę, miętę i papryczkę chilli. Wymieszaj z 2-3 łyżkami oliwy oraz sokiem z limonki. Dopraw solą do smaku. Do salsy spróbuj dodać różne świeże zioła jak natka pietruszki czy szczypiorek, aby nadać jej innego smaku.
Serwuj steki z kalafiora z zieloną salsą i sosem jalapeno.